مجازات تجاوز ؛ ۰۹۱۰۱۹۲۳۷۲۵
تجاوز جنسی و مجازات تجاوز
اگرچه نظام حقوقی در مورد قوانین مربوط به روابط خارج از ازدواج دیدگاه های متفاوتی دارد، اما در مورد رابطه جنسی اجباری و تجاوز جنسی، همه آنها قوانین بسیار سختگیرانه ای دارند. مربوط به مجازات متجاوز.
در رابطه با تجاوز به عنف دو موضوع باید مورد توجه قرار گیرد:
اول،
اینکه به دلیل بیان نشدن تجاوز در قانون مجازات اسلامی، تجاوز به عنف غالباً به معنای تجاوز محسوب می شود.
اما قربانی تجاوز ممکن است مرد باشد و از این نظر لواط نیز مصداق تجاوز جنسی است.
دوم،
تجاوز جنسی اغلب با آزار جنسی برابری میشود، در حالی که تجاوز به عنف تنها یک نمونه از آزار جنسی است و دامنه آزار جنسی گستردهتر از تجاوز است.
با توجه به این موضوع، در این مقاله به بررسی مورد به مورد جرم تجاوز جنسی و مجازات تجاوز در حیطه مباحث حقوقی می پردازیم.
در این نوشته ابتدا به تعریف این جرم و بررسی ماهیت تجاوز و تفاوت آن با آزار جنسی پرداخته سپس به معرفی روش های اثبات آن می پردازیم و در نهایت به مجازات تجاوز می پردازیم.
تعریف قانونی تجاوز جنسی
اگرچه در رسانه های رایج و ادبیات رسانه های جمعی کشور ما از تجاوز به عنف با عنوان آزار جنسی یاد می شود، اما باید دانست که دامنه آزار جنسی بسیار گسترده تر از تجاوز است و تنها تجاوز به عنف مصداق آن است.
بنابراین برای شناخت کامل مفهوم و دامنه تجاوز، بهتر است ابتدا مفهوم آزار جنسی را توضیح دهیم.
آزار جنسی شامل کلیه رفتارهایی است که ماهیت جنسی و توهین آمیز دارد و با لطمه زدن به شخصیت مادی یا معنوی به فرد آسیب می رساند.
تعریف آزار جنسی،
- ابراز جک های جنسی حتی از طریق پیامک یا پیام رسان اینترنتی
- مخاطب قرار دادن عابران در خیابان با الفاظ جنسی
- دست زدن به بدن افراد در اماکن عمومی
- اجبار فرد به داشتن رابطه جنسی ناخواسته
از جمله مواردی است که آنها را می توان آزار جنسی در نظر گرفت.
اما تجاوز جنسی که شامل جرایم «تجاوز به عنف» و «لواط» می شود، نزدیکی جنسی با فردی است که به آن رضایت نداده است.
به عبارت دقیقتر، طبق قوانین جزایی کشور ما، صرفاً وارد کردن آلت تناسلی مرد در واژن یا مقعد زن یا مقعد مرد دیگر بدون رضایت قربانی، تجاوز جنسی و سایر اشکال آزار جنسی محسوب میشود. که عنوان مجرمانه و مجازات جداگانه دارند.
نکته ای که در مورد مفهوم تجاوز به عنف باید به آن اشاره کرد این است که نارضایتی قربانی صرفاً به معنای اجبار فیزیکی او برای برقراری رابطه جنسی تحت فشار و خشونت نیست و این نارضایتی می تواند معنای بسیار گسترده تری نسبت به اجبار داشته باشد.
جهت عضویت در کانال حقوقی کلیک کنید
تبصره ۲ ماده ۲۴۴ قانون مجازات اسلامی (مجازات تجاوز) در این خصوص مقرر می دارد:
«در زنای محصنه با اغفال و اغفال دختر صغیر یا ربودن و تهدید یا ارعاب زن حتی اگر موجب تسلیم او شود حکم فوق نیز جاری است. \”
بنابراین، بر اساس این تبصره؛
- اگر آزارگر قربانی را بیهوش، بخواباند یا مست کند و سپس اقدام به آمیزش جنسی کند؛
- یا با فریب دختر صغیر، حتی با رضایت او، یا رابطه جنسی با او، یا پس از ربودن قربانی، تسلیم شود.
در مقابل او و بدون خشونت به او نزدیک شود، دوباره عنوان تجاوز به عنف محقق می شود و متجاوز تحت عنوان تجاوز تحت تعقیب و مجازات قرار می گیرد.
روش های اثبات تجاوز جنسی
در حقوق جزا، ادله جرم شامل:
- اقرار
- شهادت
- سوگند
- علم قاضی است.
بر اساس قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ (مجازات تجاوز)، تجاوز جنسی که مشمول زنای محصنه و لواط است از سه طریق قابل اثبات است:
روش اول اثبات تجاوز جنسی: اقرار متهم
ماده ۱۷۲ قانون مجازات اسلامی (مجازات تجاوز)؛
در رابطه با اقرار متهم به جرم تجاوز به عنف مقرر می دارد: «در همه جرم ها اگر مجرم حتی اگر یکبار هم اقرار کند مکفی است مگر در جرایمی مثل زنا؛ لواط و زنا و فحشا که هر یک نصاب مخصوص خود را دارد».
بنابراین، همانطور که ملاحظه می شود، بر اساس این ماده برای اثبات اتهام تجاوز به عنف و صدور حکم از سوی قاضی، لازم است متهم چهار بار علیه خود اقرار کند.
زیرا تجاوز به عنف همان زنا با تجاوز به عنف و لواط با تجاوز به عنف است و زنا با تجاوز به عنف و لواط با تجاوز به عنف از زیر مجموعه زنا و لواط و ذیل بند (الف) این ماده مطرح شده است.
روش دوم اثبات تجاوز جنسی: شهادت شهود
تجاوز جنسی یکی از دلایلی است که با شهادت شهود قابل اثبات است.
براساس ماده های ۱۹۹ و ۲۰۰ قانون مجازات اسلامی؛
برای اثبات جرائم شهادت دو مرد کافی است؛ مگر در زنا و لواط و زنا و زنا که با چهار شاهد مرد… ثابت می شود.
برای زنا یا لواط \”شاهد باید حضورا عملی را دیده باشد که به آن زنا یا لواط انجام می شود.\”
همانگونه که می بینید، طبق این مواد قانونی، برای اثبات جرم تجاوز به عنف از طریق شهادت شهود، لازم است:
اولاً؛
باید حداقل چهار شاهد وجود داشته باشد.
به این سبب اتهام تجاوز به عنف بر خلاف جرایمی مانند قتل و سرقت با شهادت دو شاهد یا حتی سه شاهد ثابت نمی شود.
دوم؛
تمام شهادت ها مردانه است. در نتیجه ادعای تجاوز به عنف با شهادت زنان حتی اگر بیش از چهار نفر باشد ثابت نمی شود.
سوم؛
شاهدان شخصا شاهد تجاوز جنسی بودند. به همین سبب، اگر شاهدان فیلم تجاوز جنسی را دیده باشند یا گفته های قربانی تجاوز را شنیده و در دادگاه شهادت داده باشند، شهادت آنها تجاوز را ثابت نمی کند.
روش سوم اثبات تجاوز جنسی: علم قاضی
در نص ماده ۲۱۱ قانون مجازات اسلامی (مجازات تجاوز) و ذیل تبصره آن در بیان علم قاضی آمده است:
نکته:
مواردی از قبیل:
- اعلام نظر تخصصی کارشناس رسمی
- بررسی محل
- تحقیقات محلی
- اظهارات آگاهانه
- گزارش افسران
- و سایر شواهد و امارات که نوعاً علمی هستند، مستند به علم قاضی است…»
بر اساس این ماده؛
چنانچه قاضی پرونده با روش هایی مانند تحقیقات محلی، گزارش های نیروی انتظامی و نظریه کارشناسی، متوجه جرم شود، می تواند با توجه به این آگاهی، رأی صادر کند.
در خصوص اتهام تجاوز به عنف،
یکی از اساسی ترین روشی که میتواند در قاضی آگاهی ایجاد کند و او را مجاب به صدور حکم به تجاوز به عنف کند، نظریه پزشکی قانونی است، مشروط بر اینکه در لحظاتی پس از وقوع تجاوز یا لواط به خشونت صادر شود.
با توضیح اینکه اگر قربانی تجاوز در اولین لحظات پس از تجاوز به پزشکی قانونی مراجعه کند و به صورت تخصصی معاینه شود، نظریه پزشکی قانونی که حاوی اطلاعاتی از قبیل وجود کبودی و خونریزی در قسمت تحتانی بدن قربانی بهویژه رانهای او و وجود اسپرم متجاوز در واژن یا مقعد است بیشترین تاثیر را در متقاعد سازی قاضی دارد.
از همین رو به قربانیان تجاوز اکیدا سفارش می شود پس از تجاوز از حمام کردن و شستن خودداری کنند و سریعا به مراجع مربوطه و پزشکی قانونی مراجعه کنند.
مجازات تجاوز جنسی چیست؟
مواد ۲۲۴ و ۲۳۴ قانون مجازات اسلامی حکم و میزان جزای متجاوز به عنف را در نظام حقوقی کشورمان تعریف کرده است.
ماده ۲۲۴: (مجازات تجاوز)
«حد زنا در موارد زیر اعدام است…».
ماده ۲۳۴: (مجازات تجاوز)
«حد لواط مرتکب در صورت قهر و اکراه… اعدام است…».
بنابراین اگر شخصی به زن یا مرد دیگری تجاوز کند و این اتهام با اقرار یا شهادت یا علم قاضی ثابت شود، متجاوز به اعدام محکوم می شود و چون این مجازات نوعی مجازات جزئی است، قاضی حق را تغییر می دهد. کاهش یا تعلیق نخواهد داشت.
مجازات آزار جنسی
لازم است مطرح کنیم در صورتی که فعل مرتکب تجاوز جنسی نباشد و صرفاً آزار جنسی باشد، کیفر این کار عمل انجام یافته طبق مواد ۱۴۰ و ۱۴۱ کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی (مجازات و مجازات های بازدارنده) تعیین خواهد شد.
ماده ۱۴۰: (مجازات تجاوز)
«هرگاه زن و مردی که تمایلی به ازدواج ندارند، رابطه نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنای محصنه از قبیل زنای محصنه یا زنا با محارم انجام دهند به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد. اگر عمل خشونت آمیز و با اکراه باشد». «تنها اکراه کننده مجازات می شود».
ماده ۱۴۱: (مجازات تجاوز)
«هرکس آشکارا در جلوی دید مردم و محل های عمومی تظاهر به ارتکاب فعل حرام کند، علاوه بر مجازات حبس، به حبس از ده روز تا دو ماه یا تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد».
جهت عضویت در اینستاگرام حقوقی کلیک کنید
لزوم داشتن وکیل در جرم تجاوز
بعد از خواندن این مقاله به صورت کامل برایتان روشن گردید و معلوم شد که اثبات و پیگیری جرم تجاوز چقدر سخت بوده و بعضا ممکن است حتی به نتیجه نرسد و فرد قربانی بیش از پیش آسیب روحی ببیند.
بنابراین ابتدا باید روشن شود که این روزها به رغم پیچیدگی جرایم هر کسی بهتر است در هر جرمی از کمک و یاری وکیل متخصص تجاوز برخوردار باشد زیرا ممکن است به دلیل عدم آگاهی و اطلاعات قانونی علاوه ب زیان و آسیبی که از سوی جرم متوجه وی شده در اثبات آن نیز ناکام بماند.
آن هایی که تجربه های مشابه در زمینه های مختلف قضایی دارند می دانند که نباید هیچ جرمی و مراحل اثبات و رسیدگی آن را ساده شمرد و در هر شرایطی به کمک یک وکیل خوب و با تجربه نیاز دارند.
بنابراین توصیه می کنیم در جرایم بسیار حساسی مثل همین تجاوز با وکیل در این زمینه مشورت کنید.
وکیل تجاوز به عنف وکلای ققنوس
گروه وکلای ققنوس در حوزه جرایم مختلف وکلای مجرب و باسابقه را به کار گرفته است که جرم تجاوز نیز یکی از مهمترین آن ها می باشد.
شما عزیزان می توانید در صورت مواجحه با چنین افرادی ما و گروهمان را به آن ها معرفی کنید تا در اسرع وقت از پایمال شدن حقوقشان جلوگیری کنیم.
در جرم تجاوز همانطور که بررسی کردیم ثانیه ها حرف اول را می زنند و شما می توانید همه روزه از طریق تلفن و یا مراجعه حضوری از خدمات تیم حرفه ای ما بهره مند شوید.
هیات تحریریه گروه وکلای ققنوس
مجازات تجاوز
سالار مرشدی