وکیل رشا و ارتشا را در گروه وکلای ققنوس دنبال نمایید در در کمترین زمان ممکمن راهگشای مشکل شما باشند. به وکیلی که دارای تخصص در طرح پرونده های رشا و ارتشا است، وکیل رشا و ارتشا می گویند. وکیل رشا و ارتشا می تواند با دانش و تجربه خود در این زمینه به شما کمک کند. مطالعه این مقاله می تواند شما را در انتخاب یک وکیل رشا و ارتشا خوب راهنمایی نماید.
فهرست مطالب
- ۱ رشا و ارتشا چیست؟
- ۱.۱ رشا و ارتشا در قانون ایران
- ۱.۲ تعریف رشا و ارتشا
- ۱.۳ رشا و ارتشا یک جرم مطلق است
- ۱.۴ فرد رشوه گیرنده باید از کارکنان دولت باشد
رشا و ارتشا چیست؟
وکیل رشا و ارتشا : رشا به معنی رشوه دادن و ارتشا به معنی رشوه گرفتن از دیگری است. رشوه دادن و رشوه گرفتن از زمره جرایم علیه آسایش عمومی می باشد که باعث سلب اعتماد و اطمینان مردم نسبت به نظام اجرایی و اداری، از بین رفتن زمینه رقابت سالم و فاسد شدن ماموران دولتی می شود. ماموران دولت به وسیله رشوه عادت می کنند وظایف خود را جز با اخذ ما به ازا یا پاداشی از ارباب رجوع انجام ندهد. برای جلوگیری از این فساد در اکثر کشورهای دنیا ارتکاب این گونه اعمال جرم و قابل مجازات شناخته شده است.
رشا و ارتشا در قانون ایران
وکیل رشا و ارتشا : ماده ۳ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اخلاس و کلاهبرداری در سال ۱۳۶۷ مصوب مجمع تشخیص مصلحت نظام به جرم ارتشا پرداخته و مواد ۵۸۸ الی ۵۹۴ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۷۵ به جرایم رشا و ارتشا اختصاص داده شده است.
تعریف رشا و ارتشا
رشا یا رشوه دادن را می توان به معنی دادن وجه، مال یا سند تسلیم وجه یا مال به ماموران دولت یا کارکنان شاغل در نهادهای عمومی و سایر افراد مذکور در قانون یا انجام معامله با بهای غیر واقعی با آن ها برای انجام یا عدم انجام وظایف مرتبط با اداره یا سازمان محل اشتغال آن ها دانست.
معنی ارتشا یا رشوه گرفتن هم اخذ همین موارد به شکل بالاست.
وکیل رشا و ارتشا : عمل فیزیکی لازم برای جرایم رشا و ارتشا عبارت از دادن یا قبول کردن وجه یا مال یا سند پرداخت وجه یا تسلیم مال و نیز انجام معامله با مبلغ غیر واقعی است. منظور از قبول هم اخذ کردن مال یا سند است.
دادن یا گرفتن وجه، مال یا سند و نیز انجام معامله صوری لازم نیست به شکل مستقیم صورت بگیرد. بلکه می تواند به صورت غیر مستقیم، مثلا از طریق همسر یا فرزند راشی یا مرتشی هم انجام شود.
رشا و ارتشا یک جرم مطلق است
تحقق جرم رشا و ارتشا ارتباطی به این ندارد که فرد مرتشی حتما آن کاری که از او خواسته شده را انجام دهد. در واقع در اصطلاح حقوقی این جرم، یک جرم مطلق است.
فرد رشوه گیرنده باید از کارکنان دولت باشد
رشا و ارتشا تنها زمانی صورت می گیرد که مرتشی یعنی فرد رشوه گیرنده از کارکنان دولت باشد. بنابراین اگر کسی در بخش خصوصی مشغول به کار باشد اقدام او مشمول رشا و ارتشا نیست.
آنچه رشوه داده می شود باید مالی باشد
وکیل رشا و ارتشا : شرط دیگر برای تحقق رشا و ارتشا این است که آنچه به عنوان رشوه داده و گرفته می شود باید جنبه مالی داشته باشد. بنابراین هرگاه کارمند در عوض مقاله ای که در تعریف و تمجید از او در روزنامه چاپ می گردد یا نمره قبولی که به او یا فرزندش داده می شود، کاری را بر خلاف وظیفه انجام دهد یا از انجام آن خودداری کند مرتشی محسوب نمی شود و طرف مقابل هم راشی نخواهد بود.
رشوه لازم نیست برای خود مرتکب داده یا گرفته شود
وکیل رشا و ارتشا : نکته دیگری که در زمینه رشا و ارتشا قابل ذکر است این است که آنچه به عنوان رشوه داده و گرفته می شود لازم نیست حتما برای خود مرتکب باشد. بلکه می تواند برای شخص ثالثی داده و گرفته شود.
رشوه باید برای انجام دادن یا ندادن امری مربوط به سازمان ها باشد
برای تحقق جرم رشا و ارتشا باید اخذ یا اعطای وجه، مال یا سند و یا انجام معامله صوری برای انجام دادن یا ندادن امری که مربوط به سازمان های مزبور یعنی سازمان های مورد اشاره در ماده ۳ قانون تشدید است انجام گرفته باشد. حتی اگر این امر از وظایف سازمانی آن کارمند نباشد.
تقدم زمانی اخذ مال نسبت به انجام کار
وکیل رشا و ارتشا : مقدم بودن اخذ مال نسبت به انجام کار مورد انتظار توسط مرتشی ضرورت ندارد. بلکه احذ مال می تواند پس از انجام کار مورد انتظار نیز صورت بگیرد. ولی در هر حال باید پیش از اخذ مال توافقی قطعی مبنی بر انجام جرم میان طرفین به وجود آمده باشد.
آگاهی رشوه دهنده از سمت رشوه گیرنده
راشی باید از سمت دولتی مرتشی آگاه باشد. در صورت عدم آگاهی نمی توان فرد جاهل را دارای مسئولیت کیفری دانست.
آگاهی رشوه گیرنده از علت پرداخت مال
مرتشی باید بداند که وجه یا مال یا یند در قبال انجام دادن یا ندادن امری که مربوط به سازمان متبوع اوست داده می شود. و الا اگر تصور کند که مال به عنوان بازپرداخت دین یا ودیعه یا هدیه به وی داده شده است مسئولیت کیفری نخواهد داشت.
حتی اگر مرتشی واقعا قصد نداشته باشد کار مورد نظر راشی را انجام دهد باز هم مرتکب جرم شده است و همین که وجه یا مال را به بهانه انجام آن کار دریافت کند برای تحقق جرم کافی است.
مجازات جرم ارتشا
وکیل رشا و ارتشا : ماده ۳ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشا و اختلاس و کلاهبرداری برای مرتشی مجازات های حبس، جزای نقدی، شلاق و انفصال را تعیین کرده است که میزان آن بستگی به قیمت مال دریافت شده و مرتبه مرتکب دارد.
طبق ماده ۴ قانون مذکور اگر ارتشا به صورت باندی و گروهی انجام شود مجازات آن تشدید خواهد شد. برای شمول این ماده، شبکه باید کاملا منسجم باشد. به نظر می رسد حداقل افراد لازم برای تحقق ارتشا باندی ۳ نفر است.
مجازات جرم رشا
ماده ۵۹۲ قانون تعزیرات مصوب سال ۱۳۷۵، برای رشوه دهنده علاوه بر ضبط مال ناشی از ارتشا، مجازات حبس از شش ماه تا سه سال و یا تا ۷۴ ضربه شلاق را پیش بینی کرده است. ضبط مال ناشی از ارتشا به نفع دولت به عنوان تعزیر رشوه دهنده در تبصره ۲ ماده ۳ قانون تشدید نیز مورد اشاره قرار گرفته است.
اگر فرد رشوه دهنده مجبور به رشوه دادن شود آیا اقدام او جرم است؟
مطابق قانون اگر رشوه دهنده برای حفظ حقوق حقه خود مجبور به دادن رشوه شود علاوه بر اینکه پس گرفتن مال، از تعقیب کیفری و مجازات حبس معاف خواهد بود.
آیا صرف پیشنهاد راشی به مرتشی باعث تحقق جرم می شود؟
وکیل رشا و ارتشا : صرف پیشنهاد و حتی قبول پیشنهاد میان طرفین جرم نیست و حتما باید وجه یا مال یا سند توسط مرتشی اخذ شود. موفقیت در پرونده های رشا و ارتشا به دلیل پیچیدگی هایی که ممکن است داشته باشند نیازمند یک وکیل رشا و ارتشا خبره می باشد. در صورت نیاز به وکیل رشا و ارتشا در تهران، وکیل رشا و ارتشا در کرج و وکیل رشا و ارتشا در مشهد با گروه وکلای ققنوس که دارای تبحر و تخصص در کلیه امور کیفری هستند تماس برقرار کنید.