وکیل جرایم رایانه ای : همه چیز درباره جرایم رایانه ای : امروزه جرایم رایانه ای از مبتلا به ترین جرایمی هستند که می توانند هر یک از شما را درگیر تبعات خود نمایند. گروه وکلای ققنوس با در اختیار داشتن چندین وکیل پایه یک کیفری ماهر و متخصص می تواند در صورت نیاز شما به مشاوره و خدمات حقوقی در زمینه جرایم رایانه ای، به شما یاری رساند. مقاله زیر با هدف آشنایی بهتر شما با جرایم رایانه ای و انتخاب درست یک وکیل جرایم رایانه ای نوشته شده است.
فهرست مطالب
- ۱ به چه جرایمی جرایم رایانه ای می گویند؟
- ۲ وکیل جرایم رایانه ای کیست
- ۳ چرا به وکیل جرایم رایانه ای نیاز داریم
- ۳.۱ جرائم علیه محرمانگی داده ها و سیستم های رایانه های و مخابراتی
- ۳.۲ جاسوسی رایانه ای: این جرم با انجام سه رفتار مادی تحقق پیدا می کند.
- ۳.۳ مخابراتی یا تراشه ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آن ها
- ۳.۳.۱ سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه
- ۳.۳.۲ هتک حیثیت و نشر اکاذیب
- ۳.۳.۳ آیا جرایم رایانه ی توسط اشخاص حقوقی هم انجام می شود؟
- ۳.۳.۳.۱ ارتکاب یابد، شخص حقوقی دارای مسئولیت کیفری خواهد بود:
- ۳.۳.۳.۲ در ماده ۷۵۳ تعدادی عنوان مجرمانه دیگر ذکر شده است:
- ۳.۳.۳.۳ جرایم رایانه ای در چه صورتی تشدید می شوند؟
- ۳.۳.۳.۴ مطابق ماده ۷۵۴ در موارد زیر، حسب مورد مرتکب به بیش از دوسوم حداکثر یک یا دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد:
- ۳.۳.۳.۵ آیا استفاده از فیلتر شکن جرم است؟
- ۳.۳.۳.۶ اگر شخصی با استفاده از رایانه اموال شخص دیگری را سرقت کند این جرم سرقت رایانه ای محسوب می شود؟
به چه جرایمی جرایم رایانه ای می گویند؟
وکیل جرایم رایانه ای : جرایم رایانه ای به جرایمی می گویند که در آن مرتکب با استفاده از بستر رایانه، برخی رفتارهایی که توسط قانون جرم انگاری شده اند را انجام می دهد. گروه وکلای ققنوس می توانند در پرونده های ناظر به این جرایم به شما کمک کنند.
در قانون مجازات ایران، جرایم رایانه ای به طور مشخصی تعریف نشده اند و قانون گذار تنها به بیان مصادیق آن ها پرداخته است. مواد ۷۲۹ الی ۷۸۲ قانون مجازات اسلامی به جرایم رایانه ای اختصاص داده شده است.
وکیل جرایم رایانه ای کیست
جرایم رایانهای، عبارتند از فعالیتهای غیرقانونی که با استفاده از تکنولوژیهای رایانهای و اینترنت انجام میشوند. این شامل هک، کلاهبرداری، نفوذ به سیستمها، تقلب، سرقت اطلاعات، ویروسپاشی و سایر اقدامات نقض امنیت و حریم خصوصی است.وکیل جرایم رایانهای، حقوقدانی است که در زمینه قوانین مرتبط با جرایم رایانهای تخصص دارد. وظایف او شامل مشاوره مشتریان در امور قانونی مرتبط با فعالیتهای رایانهای، حضور در دادگاهها به عنوان نماینده مشتریان و پیگیری پروندههای مرتبط با جرایم رایانهای میشود. او باید با قوانین مختلف مربوط به حریم خصوصی، امنیت اطلاعات، حقوق مؤلف و کیفری آشنا باشد.وکیل جرایم رایانهای با تحلیل شواهد دیجیتال، تکنیکهای امنیتی و قوانین جرمآیینی در این زمینه به مشتریان خدمات حقوقی ارائه میدهد تا به حمایت و دفاع موثری از آنها بپردازد و در صورت لزوم، مسیر دادرسی مناسب را انتخاب کند.
چرا به وکیل جرایم رایانه ای نیاز داریم
وکیل جرایم رایانهای اهمیت بسیاری دارد زیرا جرایم رایانهای و دیجیتالی روز به روز در جامعه ما افزایش مییابند. این وکلای متخصص نقش حیاتی در حمایت افراد و سازمانها در برابر تهدیدات امنیتی و قانونی اینترنتی دارند.اولاً، وکیل جرایم رایانهای افراد را در صورت اتهام یا قرارگیری در مواجهه با جرایم مختلف رایانهای نمایندگی میکند. آنها دانش عمیقی از قوانین مرتبط با تکنولوژی دارند و به مشتریان کمک میکنند تا حقوق و حریم خصوصیشان را حفظ کنند.ثانیاً، وکیل جرایم رایانهای میتوانند در پیگیری تخلفات مختلف مانند هک، کلاهبرداری اینترنتی و نفوذ به سیستمهای کامپیوتری به مشتریان کمک کنند. آنها اطلاعات فنی لازم را دارند تا اعتبار ادله را ارزیابی کنند و مورد حمایت قرار دهند.سوماً، با پیشرفت فناوری و نقش بزرگ اینترنت در زندگی ما، احتمال تعرض به جرایم رایانهای افزایش یافته است. وکیل جرایم رایانهای با تجربهای در این زمینه میتوانند راهحلهای امنیتی و حقوقی مناسب را به مشتریان ارائه کنند.در نتیجه، داشتن وکیل جرایم رایانهای ضروری است تا افراد و شرکتها بتوانند از خدمات قانونی حرفهای و موثر در مواجهه با چالشهای رایانهای بهرهمند شوند و حقوقشان را حفظ کنند.
جرائم علیه محرمانگی داده ها و سیستم های رایانه های و مخابراتی
فصل یکم قانون جرایم رایانه ای، آن دسته از جرایم رایانه ای که ناظر به محرمانگی داده ها و سیستم های رایانه ای و مخابراتی هستند را عنوان نموده است.
این جرایم به سه دسته تقسیم می شوند:
- دسترسی غیر مجاز: طبق ماده ۷۲۹ دسترسی غیر مجاز به داده ها یا سامانه هایی که با تدابیر امنیتی حفاظت شده اند جرم است و مجازات آن حبس، جزای نقدی یا هر دو است.
- بنابراین دسترسی به داده ها و سامانه هایی که با تدابیر امنیتی محافظت نشده اند جرم نیست.
- شنود غیر مجاز: طبق ماده ۷۳۰ هر کس داده های در حال انتقال ارتباطات غیر عمومی را به طور غیر مجاز شنود کند مرتکب جرم شده است و مجازات آن حبس، جزای نقدی یا هر دو است.
- بنابراین اگر این داده ها مستقر بوده و در حال انتقال نباشند و یا متعلق به ارتباطات عمومی باشند جرم شنود غیر مجاز تحقق پیدا نمی کند.
جاسوسی رایانه ای: این جرم با انجام سه رفتار مادی تحقق پیدا می کند.
الف) دسترسی به داده های سری یا تحصیل آن ها یا شنود محتوای سری در حال انتقال
ب) در دسترس قرار دادن داده های مذکور برای اشخاص فاقد صلاحیت
ج) افشاء یا در دسترس قرار دادن داده های مذکور برای دولت، سازمان، شرکت یا گروه بیگانه یا
عاملان آن ها
وکیل جرایم رایانه ای: در تبصره ۱ ماده ۷۳۱ که به جرم انگاری این عنوان پرداخته داده های سری این گونه تعریف شده است: داده های سری داده هایی است که افشای آن ها به امنیت کشور یا منافع ملی لطمه می زند.
علاوه بر این در صورتی که شخصی با قصد دسترسی به این داده های سری تدابیر امنیتی سامانه های رایانه ای یا مخابراتی را نقض کند، مطابق ماده ۷۳۲ مجازات خواهد شد.
در ماده ۷۳۳ هم بی احتیاطی و بی مبالاتی مامورانی که موظف به حفظ این داده ها هستند مورد جرم انگاری قرار گرفته است.
جرائم علیه صحت و تمامیت داده ها و سیستم های رایانه ای و مخابراتی
در این فصل دو جرم مورد توجه قرار گرفته است:
جعل رایانه ای: جعل رایانه ای با انجام یکی از رفتارهای زیر صورت می گیرد
الف) تغییر یا ایجاد داده های قابل استناد یا ایجاد یا واردکردن متقلبانه داده به آن ها
ب) تغییر داده ها یا علائم موجود در کارت های حافظه یا قابل پردازش در سامانه های رایانه ای یا
مخابراتی یا تراشه ها یا ایجاد یا وارد کردن متقلبانه داده ها یا علائم به آن ها
وکیل جرایم رایانه ای : ماده ۷۳۵ هم استفاده از این داده ها، کارت ها یا تراشه های مجعول را با علم به مجعول بودن آن ها جرم دانسته است.
تخریب و اخلال در داده ها یا سیستم های رایانه ای و مخابراتی: این جرم در واقع می تواند نسبت به داده ها یا سامانه ها انجام شود. حذف یا تخریب داده ها در ماده ۷۳۶، تخریب سامانه های افراد عادی در ماده ۷۳۷ و تخریب سامانه های ناظر به خدمات عمومی مثل خدمات درمانی، آب، گاز و … در ماده ۷۳۹ جرم انگاری شده است. ماده ۷۳۸ هم ایجاد ممانعت در دسترسی اشخاص مجاز به داده ها و سامانه ها را جرم دانسته.
سرقت و کلاهبرداری مرتبط با رایانه
وکیل جرایم رایانه ای: در ماده ۷۴۰ سرقت داده های متعلق به دیگری مطرح شده است. مجازات این جرم در صورتی که عین داده ها نزد مالک آن باقی نمانده باشد سنگین تر است.
ماده ۷۴۱ جرم کلاهبرداری رایانه ای را عنوان می کند. رفتار مادی این نوع کلاهبرداری ارتکاب اعمالی از قبیل وارد کردن، تغییر، محو، ایجاد یا متوقف کردن داده ها یا مختل کردن سامانه و کسب وجه یا مال یا منفعت یا خدمات یا امتیازات مالی برای خود یا دیگری است.
جرایم علیه عفت و اخلاق عمومی
در این فصل جرایمی که علیه عفت و اخلاق عمومی هستند به این ترتیب جرم انگاری شده اند:
وکیل جرایم رایانه ای: انتشار، توزیع، معامله یا تولید یا ذخیره یا نگهداری محتویات مستهجن به قصد تجارت یا افساد
محتویات مستهجن به تصویر، صوت یا متن واقعی یا غیرواقعی یا متنی اطلاق می شود که بیانگر برهنگی کامل زن یا مرد یا اندام تناسلی یا آمیزش یا عمل جنسی انسان است.
اگر مرتکب، این اعمال را حرفه خود قرار داده باشد یا به طور سازمان یافته مرتکب شود چنانچه مفسد فی الارض شناخته نشود، به حداکثر هر دو مجازات مقرر برای این جرم محکوم خواهد شد.
تحریک، ترغیب، تهدید، تطمیع یا فریب افراد به منظور دستیابی به محتویات مستهجن یا تسهیل و آموزش شیوه دستیابی به آن ها
تحریک، ترغیب، تهدید، دعوت یا فریب افراد به ارتکاب جرائم منافی عفت یا استعمال مواد مخدر یا روانگردان یا خودکشی یا انحرافات جنسی یا اعمال خشونت آمیز یا تسهیل و آموزش شیوه ارتکاب یا استعمال آن ها
هتک حیثیت و نشر اکاذیب
وکیل جرایم رایانه ای : هتک حیثیت در ماده ۷۴۴ این گونه عنوان شده است: \”هرکس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی، فیلم یا صوت یا تصویر دیگری را تغییر دهد یا تحریف کند و آن را منتشر یا با علم به تغییر یا تحریف منتشر کند، به نحوی که عرفاً موجب هتک حیثیت او شود …\”
ماده ۷۴۵ هم در رابطه با انتشار صوت یا تصاویر خصوصی می گوید: \”هرکس به وسیله سامانه های رایانه ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او جز در موارد قانونی منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود … \”
نشر اکاذیب از طریق رایانه هم در ماده ۷۴۶ جرم انگاری شده. طبق این ماده هر کس به قصد اضرار به غیر یا تشویش اذهان عمومی یا مقامات رسمی اکاذیبی را منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد و یا اعمالی را بر خلاف حقیقت به شخص حقیقی یا حقوقی به طور صریح یا تلویحی نسبت دهد، حتی اگر آن عمل منجر به ضرر مادی یا معنوی به دیگری نشود قابل مجازات است.
آیا جرایم رایانه ی توسط اشخاص حقوقی هم انجام می شود؟
طبق ماده ۷۴۷ در موارد زیر، چنانچه جرائم رایانه ای به نام شخص حقوقی و در راستای منافع آن
ارتکاب یابد، شخص حقوقی دارای مسئولیت کیفری خواهد بود:
الف) هرگاه مدیر شخص حقوقی مرتکب جرم رایانه ای شود.
ب) هرگاه مدیر شخص حقوقی دستور ارتکاب جرم رایانه ای را صادر کند و جرم به وقوع بپیوندد.
ج) هرگاه یکی از کارمندان شخص حقوقی با اطلاع مدیر یا در اثر عدم نظارت وی مرتکب جرم رایانه ای شود.
د) هرگاه تمام یا قسمتی از فعالیت شخص حقوقی به ارتکاب جرم رایانه ای اختصاص یافته باشد.
سایر جرایم رایانه ای
در ماده ۷۵۳ تعدادی عنوان مجرمانه دیگر ذکر شده است:
الف) تولید یا انتشار یا توزیع و در دسترس قرار دادن یا معامله داده ها یا نرم افزارها یا هر نوع ابزار الکترونیکی که صرفاً به منظور ارتکاب جرائم رایانه ای به کار می رود.
ب) فروش یا انتشار یا در دسترس قرار دادن گذرواژه یا هر داده ای که امکان دسترسی غیرمجاز به داده ها یا سامانه های رایانه ای یا مخابراتی متعلق به دیگری را بدون رضایت او فراهم می کند.
ج) انتشار یا در دسترس قرار دادن محتویات آموزش دسترسی غیرمجاز، شنود غیرمجاز، جاسوسی رایانه ای و تخریب و اخلال در داده ها یا سیستم های رایانه ای و مخابراتی.
جرایم رایانه ای در چه صورتی تشدید می شوند؟
مطابق ماده ۷۵۴ در موارد زیر، حسب مورد مرتکب به بیش از دوسوم حداکثر یک یا دو مجازات مقرر محکوم خواهد شد:
الف) هر یک از کارمندان و کارکنان اداره ها و سازمان ها یا شوراها و یا شهرداری ها و موسسه ها و شرکت های دولتی و یا وابسته به دولت یا نهادهای انقلابی و بنیادها و موسسه هایی که زیر نظر ولی فقیه اداره می شوند و دیوان محاسبات و موسسه هایی که با کمک مستمر دولت اداره می شوند و یا دارندگان پایه قضائی و به طور کلی اعضاء و کارکنان قوای سه گانه و همچنین نیروهای مسلح و مأموران به خدمت عمومی اعم از رسمی و غیررسمی به مناسبت انجام وظیفه مرتکب جرم رایانه ای شده باشند.
ب) متصدی یا متصرف قانونی شبکه های رایانه ای یا مخابراتی که به مناسبت شغل خود مرتکب جرم رایانه ای شده باشد.
ج) داده ها یا سامانه های رایانهای یا مخابراتی، متعلق به دولت یا نهادها و مراکز ارائه دهنده خدمات عمومی باشد.
د) جرم به صورت سازمان یافته ارتکاب یافته باشد.
هـ) جرم در سطح گسترده ای ارتکاب یافته باشد.
آیا استفاده از فیلتر شکن جرم است؟
استفاده از فیلتر شکن در هیچ یک از قوانین مرتبط با جرایم رایانه ای مورد جرم انگاری قرار نگرفته است.
اگر شخصی با استفاده از رایانه اموال شخص دیگری را سرقت کند این جرم سرقت رایانه ای محسوب می شود؟
وکیل جرایم رایانه ای: موضوع سرقت رایانه ای فقط داده های الکترونیکی هستند و نه اموال. این فرض می تواند مشمول عنوان کلاهبرداری رایانه ای باشد.
با گسترش اینترنت در عصر حاضر و استفاده روز افزون از فضای مجازی شیوه ارتکاب برخی جرایم هم دچار تغییر و تحولات عمده ای شده است. جرایم رایانه ای امروزه یکی از حوزه های پر تراکم در مراجع قضایی را تشکیل می دهد. به موازات گسترش این جرایم وکلای متخصص در این حوزه که تحت عنوان وکیل جرایم رایانه ای شناخته می شوند پدید آمده اند. یک وکیل پایه یک کیفری با تسلط ویژه ای که بر مباحث حقوق کیفری دارد می تواند با حضور خود در پرونده شما نقش راهگشایی را ایفا نماید.
اگر نیازمند وکیل جرایم رایانه ای یا وکیل دادگاه کیفری در تهران، وکیل جرایم رایانه ای یا وکیل دادگاه کیفری در کرج و وکیل جرایم رایانه ای یا وکیل دادگاه کیفری در مشهد هستید می توانید با گروه وکلای ققنوس که دارای تخصص در کلیه امور کیفری هستند تماس برقرار کنید.