وکیل سرقت حدی، وکیلی است که دارای تخصص در حقوق کیفری و به خصوص جرایم حدی است. جرایم حدی دارای شرایط خاصی برای ارتکاب هستند که وکیل سرقت حدی با آشنایی نسبت به آن ها می تواند پرونده شما را با موفقیت به سرانجام برساند. اگر علاقمند به آشنایی بیشتر با جرم سرقت حدی و دانسته های یک وکیل سرقت حدی هستید مقاله زیر می تواند به شما کمک کند.
فهرست مطالب
تعریف و انواع سرقت
وکیل سرقت حدی : سرقت طبق قانون مجازات اسلامی به ربایش مال متعلق به غیر گفته می شود. سرقت می تواند حدی یا تعزیری باشد. سرقت حدی دارای شرایط و مجازات مقرر در شرع است و شرایط و مجازات سرقت تعزیری توسط قانون گذار وضع شده است.
- شرایط سرقت مستوجب حد
- ماده ۱۵۲ قانون مجازات به شرح این شرایط پرداخته.
- این شرایط عبارتند از:
- مالیت شرعی داشتن شیء مسروق
- این مساله در ماده ۲۶۷ هم مورد اشاره قرار گرفته (ربودن مال غیر).
- در حرز قرار داشتن مال
- لازم نیست تا حتما خود مالک یا متصرف قانونی مال آن را داخل حرز قرار داده باشد.
ماده ۲۶۹ حرز را عبارت از مکان متناسبی دانسته که عرفا مال در آن محفوظ از دستبرد می ماند.
وکیل سرقت حدی : سرقت موتور و اتومبیل از داخل خیابان حتی اگر قفل شده باشند یا اشیاء خودرو از داخل آن، سرقت از حرز محسوب نمی شود. البته هرگاه خودروی ویژه ای، مثل خودروهای ویژه حمل پول بانک ها که درون آنها صندوق های مقفل خاصی برای گذاشتن پول تعبیه شده است، ربوده شود سرقت از حرز محسوب می شود.
تناسب حرز با مال را عرف تعیین می کند. به نظر می رسد منظور از تناسب مال با حرز آن نیست که حرز لزوما محل معمول برای محافظت از مال باشد بلکه حرز باید به گونه ای باشد که عرف آن را برای محافظت از مال، کافی بداند هرچند که شیوه معمول محافظت از مال نیز نباشد.
سرقت حدی چیست
جرم سرقت در قانون مجازات اسلامی به معنای ربودن مال متعلق به دیگری میباشد. سرقت حدی زمانی محقق میشود که تمام شرایط مندرج در ماده ۲۶۸ قانون مجازات اسلامی وجود داشته باشد: مال مسروق باید شرعاً مالیت داشته باشد، در حرز باشد، سارق باید هتک حرز کند و مال را از حرز خارج کند، سرقت باید مخفیانه باشد، سارق نباید پدر یا جد پدری صاحب مال باشد، ارزش مال مسروق باید معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد، مال مسروق نباید از اموال دولتی، عمومی، وقف عام یا وقف بر جهات عامه باشد، سرقت نباید در زمان قحطی صورت گیرد، صاحب مال باید از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند و سارق را قبل از اثبات سرقت نبخشد، مال مسروق باید قبل از اثبات جرم، تحت ید مالک قرار نگیرد و به ملکیت سارق در نیاید، مال مسروق نباید از اموال سرقت شده یا مغصوب باشد.شخصی که با تمام این شرایط سرقت کند، مجازات سرقت حدی بر او اعمال میشود و وکیل سرقت حدی باید در دادگاه از وی دفاع کند.
نقش وکیل سرقت حدی
وکیل سرقت حدی نقش حیاتی در فرایند دادرسی جرم سرقت حدی دارد. این وکیل با تخصص خود، برای متهمانی که به این جرم متهم شدهاند، به عنوان مدافع حقوقی عمل میکند.نقش اصلی وکیل سرقت حدی، دفاع متهم در دادگاه است. او مسئول جمعآوری اطلاعات و مدارک مرتبط با پرونده متهم میشود و سپس آنها را به صورت قانونی تجزیه و تحلیل میکند. وکیل تلاش میکند تا بهترین دفاع را برای متهم ارائه دهد و حقوق و منافع او را حفظ کند.وکیل سرقت حدی نقشی مهم در مذاکره با دادستانی دارد و بهطور کلی، تلاش میکند تا به توافقی میان دادستانی و مشتکی برسد که نیازهای قضیه را برآورده سازد. اگر توافق برقرار نشود، وکیل نقش مدافع متهم در دادگاه را با حمایت از حقوق مشتکی برعهده میگیرد.بهطور کلی، وکیل سرقت حدی باید تجربه کافی در زمینهی حقوق جنایی داشته باشد و با مقررات قانونی کشور مرتبط با این جرم آشنا باشد تا بتواند به بهترین نحو ممکن از حقوق متهم دفاع کند و به انصاف در پروندهی او پیشگامی کند.
هتک حرز مخفیانه توسط سارق
- اولا هتک حرز باید توسط شخص سارق باشد و ثانیا این هتک باید مخفیانه باشد.
- اگر کسی به قصد تخریب، هتک حرز کند و سپس تصمیم به سرقت گرفته و مالی را از درون حرز برباید، عمل وی را می توان با وجود سایر شرایط، سرقت مستوجب حد دانست.
- به نظر می رسد هتک حرز باید جهت ورود به حرز صورت گیرد و نه برای خروج از آن.
- هرگاه کسی پس از هتک حرز، وارد خانه ای شود و صاحب خانه از روی دلسوزی اجازه یک شب ماندن در آن خانه را به شخص بدهد اما فرد مذکور هنگام شب، یکی از اموال خانه را برباید، تحقق سرقت مستوجب حد بعید نیست.
اخراج مال از حرز توسط سارق
وکیل سرقت حدی : عالوه بر هتک حرز، اخراج مال نیز باید توسط خود سارق انجام گردد.
مخفیانه بودن سرقت
مخفیانه بودن یکی از شرایط سرقت حدی است اما شرط تحقق عنوان سرقت نیست و سرقت های غیر حدی حتی اگر مخفیانه نباشد، محقق است.
منظور از قید \”مخفیانه\” یا \”پنهانی\” آن نیست که مالباخته یا دیگران به هیچ وجه نباید شاهد ارتکاب سرقت بوده باشند بلکه منظور از آن توسل سارق به پنهان کاری است؛ هرچند که صاحب خانه یا همسایگان اتفاقا ناظر جریان سرقت قرار گیرند.
فقدان رابطه پدری
به دلیل روایتی از پیامبر که می گوید: تو و اموال تو متعلق به پدرت هستید.
به حد نصاب رسیدن ارزش مال
حداقل ارزش مال مسروق باید معادل۵/۴ نخود یا ربع دینار طلای خالص باشد.
ربایش مال به اندازه نصاب مذکور باید در یک سرقت انجام شود لذا اگر کسی در دفعات مکرر اموالی را برباید مستوجب حد نمی شود.
دولتی، عمومی یا وقفی نبودن مال مسروق
منظور از وقف، وقف عام است.
در صورتی که مالی مشترک بین دولت و اشخاص خصوصی باشد، با توجه به قاعده الحدود تدرء بالشبهات میتوان در اجرای حد علیه سارق تردید کرد.
در زمان قحطی نبودن سرقت
همین که سرقت در زمان قحطی باشد در سقوط حد کافیست؛ چه مال مسروقه خوراکی باشد چه نباشد و چه سارق مضطر باشد چه نباشد.
شکایت صاحب مال نزد مرجع قضایی
اجرای حد سرقت موکول و متوقف بر شکایت مالباخته است که باید نزد مرجع قضایی مطرح گردد.
بخشیده نشدن سارق از سوی صاحب مال پیش از اثبات سرقت
اگر شاکیان متعدد باشند و گروهی از آن ها سارق را ببخشند اما برخی دیگر نبخشند و سهم آن هایی که نبخشیده اند کمتر از حد نصاب باشد، بخاطر قاعده الحدود تدرء بالشبهات حد ساقط می شود.
تحت ید مالک قرار نگرفتن مال مسروق قبل از اثبات سرقت
این امر نوعی کیفیت مخففه تلقی شده است که موجب تخفیف مجازات سارق از حد به تعزیر می گردد.
رضایت مالک در گرفتن مال و یا اختیاری بودن استرداد مال توسط سارق، شرط استفاده وی از این معافیت نمی باشد. بنابراین، حتی اگر مالک مایل به گرفتن مال نبوده و بر اجرای حد اصرار داشته باشد یا اینکه مال به اجبار از سارق گرفته شده و تحت ید مالک قرار گیرد، باز حکم به مجازات حد ممکن نخواهد بود.
به ملکیت سارق در نیامدن مال مسروق تا قبل از اثبات جرم
اگر مال مورد سرقت تا قبل از اثبات جرم به دلایلی مثل به ارث بردن آن مال، به مالکیت سارق درآید حد ثابت نمی شود.
مسروق یا مغصوب نبودن مال مسروق
ربودن مال مسروق یا مغصوب نیز سرقت محسوب می شود اما به خاطر اینکه نمی توان برای در حرز قرار دادن چنین مالی از سوی سارق یا غاصب، حرمت و ارزشی قائل شد، چنین سرقتی تنها تعزیری محسوب می شود.
توبه نکردن سارق قبل از اثبات جرم
توبه مرتکب در کلیه جرایم مستوجب حد، به استثنای قذف و محاربه را در صورتی که ندامت و اصلاح مرتکب برای قاضی محرز باشد، به موجب سقوط حد است.
غصب نشده بودن حرز و محل نگهداری مال از سارق
وکیل سرقت حدی : حرزی که غصب شده باشد حرمت و ارزشی ندارد لذا هتک آن، سارق را مستحق حد نمی کند.
موجری که با هتک خانه استیجاری، اموال مستاجر را از درون آن می رباید، در صورت وجود سایر شرایط، به ارتکاب سرقت مستوجب حد محکوم خواهد شد؛ زیرا مستاجر مالک منافع می باشد و \”احراز\” و در امان بودن از جمله منافع خواهد بود و موجر این حرز را هتک کرده گرچه مالک خود خانه باشد.
مجازات سرقت حدی
مجازات سرقت حدی چهار مرحله دارد که به صورت ترتیبی اجرا می شود:
- سرقت حدی برای مرتبه اول: قطع دست راست
- سرقت حدی برای مرتبه دوم: قطع پای چپ
- سرقت حدی برای مرتبه سوم: حبس ابد
- سرقت حدی برای مرتبه چهارم :اعدام
تبصره۱ ماده ۲۷۸ بیان می دارد چنانچه سارق آن عضوی که باید قطع شود را نداشته باشد، حسب مورد، مشمول یکی از سرقت های تعزیری می شود.
اگر شاکی عین، مثل و یا قیمت مال مسروق را بخواهد نیازی به تقدیم دادخواست ضرر و زیان ندارد اما هرگاه خسارات بیشتری را مطالبه کند باید دادخواست ضرر و زیان بدهد.
آیا اگر شخص مرتکب نداند عملش جرم و مستوجب حد است، قابل مجازات خواهد بود؟
خیر. هر چر چند به طور عمومی جهل به قانون رافع مسئولیت نیست، اما استثنائا در سرقت حدی جهل به جرم بودن رفتار، ساقط حد است.
اگر کسی ابتدائا مال غیر را به قصد استفاده موقت برداشته اما بعد از مدتی تصمیم به نگهداشتن مال به طور دائم بگیرد، آیا وی را می توان مرتکب جرم سرقت دانست؟
خیر. چون عنصر مادی و معنوی جرم با هم وجود نداشته اند.
وکیل سرقت حدی با تخصص در جرایم حدی می تواند در پیشبرد موفقیت آمیز پرونده شما نقش مهمی داشته باشد. در صورت نیاز به وکیل سرقت حدی یا وکیل دادگاه کیفری در تهران، وکیل سرقت حدی یا وکیل دادگاه کیفری در کرج و وکیل سرقت حدی یا وکیل دادگاه کیفری در مشهد می توانید با گروه وکلای ژیوار که دارای مهارت و تجربه در حقوق کیفری هستند تماس برقرار نمایید.