اعتراض به قرار منع تعقیب : قرار منع تعقیب یکی از قرارهایی است که توسط مراجع قضایی صادر می شود و به معنای آن است که مقام قضایی وقوع جرم را احراز نکرده است. این قرار در صورت صدور، می تواند توسط شاکی پرونده ،مورد اعتراض قرار بگیرد. این شکایت مهلت و شرایط خاصی دارد که در این مقاله به آن می پردازیم. برای اعتراض به قرار منع تعقیب بهتر است از یک وکیل پایه یک کیفری با تجربه استفاده کنید. گروه وکلای ققنوس می توانند بهترین وکیل پایه یک کیفری را به شما معرفی کنند.
فهرست مطالب
قرار منع تعقیب چیست؟
اعتراض به قرار منع تعقیب : قرار منع تعقیب یکی از قرارهای نهایی کیفری محسوب می شود. به طور کلی آنچه توسط مراجع قضایی صادر می شود می تواند حکم یا قرار باشد. حکم فقط توسط دادگاه و زمانی صادر می شود که نسبت به ماهیت پرونده رسیدگی صورت می گیرد. اما قرار می تواند هم توسط دادگاه و هم توسط دادسرا صادر شود.
قرار، بر خلاف حکم یک رای شکلی است که بدون بررسی ماهیت پرونده صادر می شود. قرارهای کیفری خود به دو نوع تمهیدی یا تامینی و نهایی تقسیم می شوند. قرارهای تمهیدی یا تامینی قرارهایی هستند که در حین رسیدگی مرجع قضایی، برای کسب تامین از متهم جهت انجام تحقیقات و جبران خسارت شاکی و یا آماده سازی پرونده برای صدور رای مناسب صادر می شوند. اما قرار نهایی قرار است که پرونده را از مرجعی که در حال رسیدگی به آن بوده خارج می کند. قرار منع تعقیب همانطور که گفتیم یک قرار نهایی است یعنی رسیدگی به پرونده را در مرجع قضایی خاتمه می دهد. در ادامه موارد صدور قرار منع تعقیب را شرح می دهیم.
قرار منع تعقیب در چه مواردی صادر می شود؟
اعتراض به قرار منع تعقیب : قرار منع تعقیب زمانی صادر می شود که مرجع قضایی تشخیص می دهد یا آن جرم که مورد شکایت قرار گرفته توسط متهم انجام نشده، به عبارت دیگر عمل متهم جرم نیست و یا آن عمل جرم است اما دلیل کافی برای اثبات ارتکاب آن توسط متهم وجود ندارد. این موضوع در ماده ۲۷۸ قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است.
بر اساس این ماده اگر قرار منع تعقیب به دلیل جرم نبودن عمل متهم صادر شده باشد دیگر نمی توان مجددا از آن رفتار به عنوان جرم شکایت کرد اما اگر صدور قرار منع تعقیب به دلیل فقدان یا عدم کفایت ادله باشد، پس از کشف ادله جدید می توان با اجاره دادستان و فقط برای یک بار دیگر آن جرم را تعقیب کرد.
امکان اعتراض به قرار منع تعقیب و مهلت آن
اعتراض به قرار منع تعقیب : بر اساس ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری، قرار منع تعقیب از قرارهای غیر قطعی است و این به این معناست که این قرار قابلیت اعتراض از سوی شاکی را دارد. بر اساس تبصره این ماده، مهلت این اعتراض برای افراد داخل کشور ۱۰ روز و برای افراد خارج از کشور ۱ ماه از تاریخ ابلاغ قرار است.
چه کسی می تواند به قرار منع تعقیب اعتراض کند؟
بر اساس ماده ۲۷۰ قانون آیین دادرسی کیفری، شخص شاکی می تواند در صورت صدور قرار منع تعقیب به آن اعتراض کند. زیرا صدور قرار منع تعقیب باعث می شود به شکایت او رسیدگی نشود و به همین دلیل در اعتراض به قرار منع تعقیب ذی نفع است.
مرجع اعتراض به قرار منع تعقیب کجاست؟
مرجع اعتراض به قرار منع تعقیب دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به اصل آن جرم را دارد. این موضوع در ماده ۲۷۱ قانون آیین دادرسی کیفری بیان شده است. در صورتی که دادگاه صالح برای رسیدگی به آن جرم دادگاه انقلاب یا کیفری یک باشد و این دادگاه ها در حوزه قضایی دادسرا تشکیل نشده باشند،
دادگاه کیفری دو به اعتراض به قرار منع تعقیب رسیدگی می کند. اعتراض به قرار منع تعقیب در دادگاه صالح، به صورت فوق العاده بررسی می شود و تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است مگر آنکه قرار منع تعقیب درمورد جرایمی با مجازات های بند الف تا ت ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری باشد که در این صورت قابل تجدید نظر است.
این جرایم شامل موارد زیر هستند:
- الف- جرائم موجب مجازات سلب حیات
- ب- جرائم موجب حبس ابد
- پ ـ جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن
- ت ـ جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر
نتیجه اعتراض به قرار منع تعقیب چیست؟
اگر دادگاهی که به اعتراض به قرار منع تعقیب رسیدگی می کند آن را غیر موجه بداند اعتراض را رد و در صورتی که اعتراض را وارد بداند قرار جلب به دادرسی صادر می کند و پرونده را به دادسرا می فرستد تا روال عادی تحقیقات یعنی احضار متهم، تفهیم اتهام و در صورت لزوم، اخذ تامین از او طی شده و پرونده برای بررسی به دادگاه فرستاده شود.
اما حالت سومی هم وجود دارد و آن این است که ممکن است دادگاه رسیدگی کننده به اعتراض، صرفا تحققات به عمل آمده توسط دادسرا را ناقص تشخیص دهد که در این صورت بدون صدور قرار جلب به دادرسی و با ذکر دقیق موارد نقص تحقیق پرونده را به دادسرا می فرستند تا تحقیقات آن کامل شود و یا آنکه خودش تحقیقات لازم را انجام می دهد.
مدارک لازم برای اعتراض به قرار منع تعقیب جیست؟
برای اعتراض به قرار منع تعقیب، باید اعتراض خود را در لایحه اعتراضی ای که توسط یک وکیل پایه کیفری نوشته می شود به دادگاه صالح برای رسیدگی ارائه دهید. در این لایحه اعتراضی باید مشخصات خودتان به عنوان شاکی پرونده و مشخصات متهم را به طور کامل ذکر کنید و بهتر است مستندات پرونده در دادسرا را هم به این لایحه ضمیمه کنید تا دادگاه بتواند آن ها را بررسی کند.
استفاده از وکیل پایه یک کیفری در اعتراض به قرار منع تعقیب
برای اعتراض به قرار منع تعقیب نکته ای که اهمیت زیادی دارد و باعث توجه دادگاه رسیدگی کننده به اعتراض شما می شود، نحوه استدلال شما برای اثبات نادرست بودن قرار منع تعقیب است. یعنی استدلال و ادله موجود در لایحه اعتراضی باید به گونه ای باشد که بتواند وقوع جرم توسط متهم را ثابت کند و در نتیجه آن دادگاه اقدام به صدور قرار جلب به دادرسی نماید.
به همین جهت حضور یک وکیل پایه یک کیفری که در نگارش انواع شکوائیه و لوایح کیفری دارای تخصص باشد و از قدرت استدلالی ثوی برخوردار باشد امری ضروری است و شانس موفقیت شما را افزایش می دهد. در صورت نیاز به وکیل پایه یک کیفری برای اعتراض به قرار منع تعقیب می توانید با گروه وکلای ققنوس تماس بگیرید.
در این بخش به سوالات رایج شما درباره اعتراض به قرار منع تعقیب پاسخ می دهیم:
آیا قرار منع تعقیب قابل اعتراض است؟
بله. قرار منع تعقیب از قرارهای نهایی کیفری است که غیر قطعی بوده و در نتیجه قابل اعتراض است.
قرار منع تعقیب توسط چه کسی قابل اعتراض است؟
این قرار توسط شاکی قابل اعتراض است.
مرجع رسیدگی به اعتراض به قرار منع تعقیب کجاست؟
مرجع رسیدگی به اعتراض نسبت به این قرار، دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی نسبت به اصل دعوا را دارد.
اعتراض به قرار منع تعقیب