وکیل سایبری ؛ ۰۹۱۰۱۹۲۳۷۲۵
فهرست مطالب
از کار وکیل پایه یک جرایم اینترنتی چه می دانید؟
در سراسر جهان، شکل گیری اینترنت فرصت های بی شماری را برای گسترش تجارت، اقتصاد و همچنین رشد و تعالی فرهنگ عمومی ایجاد کرده است که بسیاری از جنبه های آن بر هیچکس پوشیده نیست.
اما این موضوع جنبه دیگری هم داشت.
با گسترش روزافزون اینترنت و افزایش اجتناب ناپذیر ناامنی در این فضا، جامعه به فردی نیاز داشت که از حقوق و منافع شهروندان در برابر خطرات مجرمان و چالش های پیش آمده در بستر آن، در دادگاه دفاع کند.
این فرد وکیل جرایم سایبری است که در کنار سایر ارکان نظام حقوقی سعی در مبارزه با این موضوعات داشته است.
البته در مواردی ممکن است فردی به عنوان متهم به دادگاه احضار شود. در این مورد نیز مشاوره با وکیل جرایم اینترنتی یا وکیل جرایم رایانه ای ( وکیل سایبری ) خالی از لطف نخواهد بود.
ما در این مقاله سعی داریم با تحلیل انواع جرایم احتمالی در فضای مجازی، خدمات قابل تصور برای وکیل سایبری را معرفی کنیم.
تعریف جرایم اینترنتی و نقش وکیل جرایم اینترنتی
وقتی صحبت از جرایم اینترنتی به میان می آید، ممکن است بسیاری از افراد تنها به ابعاد مبتنی بر انتشار مطالب غیراخلاقی توجه کنند و تصور کنند که موضوع به این گونه موارد محدود می شود.
این طرز فکر ناشی از خطای شناختی توده مردم است و باید گفت که متاسفانه بیشترین حجم پرونده ها در نظام حقوقی مربوط به انواع کلاهبرداری، سرقت اطلاعات یا دارایی های نقدی کاربران قربانی است.
همچنین به دلیل امکان ناشناس ماندن در فضای اینترنت و ماهیت این فضا، جرایم افترا، توهین یا نشر اکاذیب مغرضانه به شدت رایج است.
در ادامه به معرفی برخی از این جرایم می پردازیم و در آینده نزدیک به توصیه های قابل حل توسط وکیل جرایم اینترنتی خواهیم پرداخت.
انواع جرایم اینترنتی
برخی از جرایم سایبری عبارتند از:
- آزار و اذیت اینترنتی
- کلاهبرداری اینترنتی
- هک کردن
- نقض قانون کپی رایت
- جعل داده ها
- هک و دسترسی غیرمجاز
- سرقت اینترنتی
- دسترسی غیرمجاز به داده ها
- پخش عکس، فیلم یا اطلاعات شخصی در فضای مجازی
حتی در برخی موارد مشاهده شده است که مرتکب قصد ارتکاب جرایم اینترنتی، ارتکاب سایر جرایم فحشا، قتل، سرقت یا موارد دیگر را داشته است.
جرایم اینترنتی بسته به جامعه هدف می تواند متفاوت باشد:
- جرایم علیه اموال
- جرایم علیه دولت ها
- جرایم علیه افراد
جرایم اینترنتی را می توان به عنوان جنایت علیه اشخاص حقیقی یا حقوقی یا جامعه ای که از بسترهای شبکه ای مانند اینترنت برای ارتکاب تمام یا بخشی از آن استفاده کرده اند خلاصه کرد.
وکیل سایبری شخصی است که می تواند با اجرای قوانین مربوطه کشور از جمله جرایم اینترنتی و قوانین جزایی به افراد کمک کند تا از حقوق خود در برابر متجاوزان و سوء استفاده کنندگان دفاع کنند.
تاریخچه جرایم اینترنتی در ایران
با توجه به دانسته های موجود اولین جرم اینترنتی در ایران در تاریخ ۲۶ خرداد ۱۳۷۸ به وقوع پیوست.
یک کارمند چاپخانه و یک دانشجوی کامپیوتر در کرمان دست به جعل چکهای تضمینی مسافرتی زدند و چون تفاوت و تمایزی چندان بین جرم کامپیوتری و جرم اینترنتی وجود ندارد، عمل آنها به عنوان جرم اینترنتی محسوب میشود.
بعد از این بود که گروههای هکر موسوم به گروه مش قاسم و …، جرمهای دیگری را مرتکب میشدند.
مواردی چون جعل اسکناس، اسناد و بلیطهای شرکتهای اتوبوسرانی، جعل اسناد دولتی از قبیل گواهینامه، کارت پایان خدمت، مدرک تحصیلی و جعل چکهای مسافرتی و عادی بخشی از این جرایم اینترنتی هستند.
براساس آمارهای موجود در سال ۱۳۸۴، ۵۳ مورد پرونده مربوط به جرایم اینترنتی در کشور تشکیل شد که کشف جرائم آمار ۵۰ درصدی را نشان میدهد.
از با اهمیت ترین پرونده های جرایم اینترنتی در پارسال، ۳۲ مورد سوء استفاده از کارت اعتباری، ۱۱ مورد کلاهبرداری اینترنتی، ۷ مورد مزاحمت از طریق اینترنت، ۳ مورد کپی رایت و ۲ مورد نشر اکاذیب از طریق اینترنت و ۵ مورد موارد متفرقه بوده است.
باتوجه به آمارهای سال ۸۴ میزان کشفیات مربوط به کلاهبرداری، جعل و سایر جرائم رایانهای و اینترنتی ۱۱ درصد رشد را نشان میدهد.
وکیل کلاهبرداری اینترنتی و قانون کشور
در کشور تاکنون دو قانون اصلی مبارزه با جرایم اینترنتی به تصویب مجلس محترم رسیده است.
اولین قانون مصوب ۱۳۸۸ قانون جرایم رایانه ای و قانون دوم مصوب ۹۷ بود.
البته قوانین مبارزه با جرایم رایانه ای در دهه هشتاد به تصویب رسید، اما این دو قانون برجسته و متمایز در کلاس خود هستند.
اولین قانون کیفری جامع در نوع خود در ۵۶ ماده تنظیم شده است که به جنبه های مختلفی می پردازد که ممکن است به عنوان جرایم سایبری شناخته شود.
این موارد شامل:
- دسترسی غیرمجاز
- استراق سمع، جاسوسی
- خرابکاری یا وارد کردن خسارت مالی و غیر مالی به دیگران
- سرقت و کلاهبرداری
- جرایم علیه اخلاق و وجدان جامعه
- جرایم افترا
این قانون همچنین به مسئولیت کیفری و همچنین مقررات تشدید مجازات ها، قوانین کپی رایت و مقررات ارائه خدمات آنلاین می پردازد. نکته اینجاست که جرایمی مانند آزار و اذیت، اخاذی به هر وسیله اعم از تهدید به افشای یا افشای اطلاعات شخصی، تحریف اطلاعات و مواردی از این دست همگی با کمک وکیل سایبری قابل پیگیری است. .
جهت عضویت در اینستاگرام حقوقی کلیک کنید
ویژگی های بهترین وکیل سایبری
اولین ویژگی یک وکیل جرایم اینترنتی، سابقه کاری و پرونده هایی است که با موفقیت به دست آورده است.
چون اگر وکیل سایبری سابقه کار نداشته باشد از جرائم آگاهی کامل ندارد و نمی تواند کار خود را به خوبی انجام دهد.
دومین ویژگی وکیل سایبری، رشته تحصیلی و فعالیت اوست.
ممکن است یک وکیل سایبری سابقه کار نداشته باشد اما اطلاعات کامل و کافی در مورد موضوع داشته باشد و این مشکل شما را حل می کند.
ویژگی سوم ارائه مشاوره و راهنمایی مناسب و قابل درک به مشتری است.
به دلیل شرایط بد زندگی فعلی، برخی از قربانیان ممکن است نتوانند وکیل سایبری متخصص استخدام کنند و فقط بخواهند با مشاوره تخصصی خود ادامه دهند.
چه زمانی باید به وکیل سایبری مراجعه کنیم؟
اینترنت از همان روزهای اول دسترسی به عموم، به دلیل گستردگی جهانی و همچنین امکان ناشناس ماندن کاربران، کار را برای مدافعان امنیت و عدالت بسیار دشوار کرد و به تدریج در بخشهای مختلف آن، زمینه مناسب برای مجرمان فراهم کرد.
اگر به هر نحوی احساس کردید در فضای مجازی مورد توهین یا هتک حیثیت قرار گرفته اید و یا حقوق شما به هر نحوی سلب شده است، می توانید با موسسات حقوقی معتبر تماس گرفته و با وکلای محترم متخصص در این گونه موارد از قانون دادگستری مشورت کنید.
همچنین ممکن است به اشتباه یا سوء تفاهم متهم شوید.
در این مورد، توصیه می شود برای جلوگیری از محکومیت یا سایر مشکلات احتمالی مشابه، با یک وکیل سایبری مشورت کنید.
برای دریافت اطلاعات در خصوص مشاوره و معرفی وکیل متخصص در این زمینه می توانید با شماره های داخل سایت تماس گرفته و یا به صورت حضوری مراجعه فرمایید.
هیات تحریریه وکلای ققنوس: سالار مرشدی – وکیل سایبری